Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του WWF, στη χώρα μας απειλείται η καφέ αρκούδα, ο πληθυσμός της οποίας υπολογίζεται στα 100 - 150 άτομα. Βρίσκεται στους κύριους ορεινούς όγκους της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου καθώς και της Δυτικής Ροδόπης.

Ακόμη ένα είδος που κινδυνεύει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι ο λύγκας, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αιλουροειδές. Ελάχιστοι λύγκες ζουν πια στη χώρα μας εξαιτίας του κυνηγιού για τη γούνα του και γιατί πιστεύεται ότι κάνει ζημιές στην κτηνοτροφία. Υπάρχει, όμως, σε μικρούς αριθμούς στην Οροσειρά της Πίνδου καθώς και σε δάση στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Η μεσογειακή φώκια είναι το πλέον απειλούμενο θηλαστικό στην Ευρώπη. Έχει εξαφανιστεί απ' τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, οπότε η σημασία της Ελλάδας για την προστασία του είδους είναι σημαντική. Οι αιτίες που την απειλούν με εξαφάνιση είναι η καταστροφή του βιοτόπου της, η θανάτωσή της από την άγνοια των ψαράδων που την κυνηγούν για τις ζημιές που κάνει στα δίχτυα τους, η μείωση της τροφής της και η ρύπανση της θάλασσας.
Υπό εξαφάνιση ζώο στην Ευρώπη θεωρείται και ο λύκος. Η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει αρκετός πληθυσμός λύκων, αλλά ο αριθμός τους δε φαίνεται να ξεπερνά τους 500. Ζει σε όλη, σχεδόν, την ηπειρωτική χώρα, εκτός από την Πελοπόννησο απ' όπου εξαφανίστηκε τη δεκαετία του '40. Ζει, ακόμη, και στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αλλά εκεί δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός.
Το τσακάλι το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το μοναδικό νησί όπου έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του είναι η Σάμος. Δεν έχει γίνει ακριβής εκτίμηση του πληθυσμού του, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν μείωσή του.
Το ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας, απειλείται με άμεση εξαφάνιση. Λόγω του υπερβολικού κυνηγιού, οι πληθυσμοί του μειώνονται και σήμερα έχει απoμείνει μόνο στη χερσόνησο της Σιθωνίας και στη Ροδόπη. Επιβιώνει, επίσης, επιτυχώς και στην Πάρνηθα.
Η καρέττα-καρέττα, στη Μεσόγειο, αναπαράγεται μόνο στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η πυκνότητα φωλιών που παρατηρείται στη Ζάκυνθο είναι η υψηλότερη του κόσμου.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΩΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ!ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΩΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΧΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΕΙ.





Περισσότερα για τα δελφίνια μπορείτε να βρείτε και στα παρακάτω:
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=124497
http://ioniandolphinproject.org/el/
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%B9

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ

Τα ψαράκια στην ταινία του disney μιλάνε "φαλαινέζικα". Δεν είναι οι μόνοι....
Να πως μεταφράσαμε στα ελληνικά το τραγούδι της φάλαινας!










Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ

Εδώ μπορείς να ακούσεις το μάθημα "ντυμένο" με ωραία μουσική.

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ;

γαλάζια φάλαινα

Κάποιοι ενδιαφέροντες σύνδεσμοι (αξίζει να ρίξετε μια ματιά):
http://natgeotv.com/gr/blue-whale
http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_08/08/2009_1289056
http://channel.nationalgeographic.com/channel/content/kingdom-of-the-blue-whale-3302/blue-whale-facts/#/compare/length (τέλειο!Δείχνει ποσο μεγάλη είναι η φάλαινα σε σύγκριση με δεινόσαυρους, λεωφορεία, τανκς, κ.α)

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΓΑΤΕΣ

Ξέρω ότι οι γάτες είναι αγαπημένες όλων.Στον παρακάτω σύνδεσμο θα ανακαλύψεις τα πάντα για τους χνουδωτούς μας φίλους. http://www.ailouros.gr/

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία στιγμή του αγώνα ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών. Η χούντα  είχε επιβληθεί από μια ομάδα στρατιωτικών, οι οποίοι από τις 21 Απριλίου 1967 και για 7 ολόκληρα χρόνια, διοικούσαν τη χώρα χωρίς ο λαός να τους έχει εκλέξει, αφού κατέλαβαν την εξουσία με τη δύναμη των όπλων. Απαγόρευαν στους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα και  επέβαλαν ένα καθεστώς φόβου και καταπίεσης, καθώς αν κάποιος αντιδρούσε με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρούνταν σκληρά.  
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας και μπορούμε με λίγα λόγια να τα περιγράψουμε ως εξής: (Πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85)
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».


Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου  το άρμα μάχης  έριξε την σιδερένια κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.

 Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.


ΚΟΛΑΖ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ





Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

      Ο Μαραθώνιος δρόμος έχει αρχαία καταγωγή.Πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια περίπου (490 π.Χ) στο Μαραθώνα έγινε μια πολύ σημαντική μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, από την οποία νικητές βγήκαν οι Έλληνες.  Το μεγάλο νέο της νίκης μετέφερε στην Αθήνα ο στρατιώτης Φειδιππίδης, που ήταν και σπουδαίος δρομέας. Η απόσταση από το πεδίο της μάχης μέχρι την Αθήνα ήταν περίπου 42 χιλιόμετρα( 42,195 χλμ).Λέγεται ότι ο Φειδιππίδης  μπήκε στο χώρο της Συνέλευσης της Βουλής, αναφώνησε "Νενικήκαμεν"(=νικήσαμε) και ξεψύχησε. 


Ο Φειδιππίδης, ετοιμοθάνατος, ανακοινώνει τα χαρμόσυνα νέα στους Αθηναίους.
 

 Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένας διεθνής ετήσιος αγώνας που συνήθως διεξάγεται το Νοέμβριο. Από το 1983 γίνεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη και  αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης που ήταν, εκτός από εξαιρετικός αθλητής, γιατρός και αγωνιστής της ειρήνης αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης την 21η  Απρίλη 1963. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, γιατί κανείς άλλος δεν τολμούσε να το κάνει!!
Φέτος ,στην τελετή αφής της φλόγας του 30ου Μαραθωνίου, πρώτος που σήκωσε τη φλόγα ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης: ένας πραγματικός μαραθωνοδρόμος, αφού ολόκληρη τη ζωή του είναι αυτός που οδηγεί την κούρσα των κοινωνικών αγώνων και του πολιτισμού. Ένας πραγματικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων! (Πατώντας πάνω στο  http://www.zougla.gr/assets/images/864849.jpg μπορείτε να παρακολουθήσετε την συγκινητική τελετή.)
Από το 1908 ο Μαραθώνιος δρόμος αποτελεί επίσημο άθλημα των ολυμπιακών αγώνων. Μάλιστα αυτός ο πρώτος αγώνας ονομάστηκε «η κούρσα του αιώνα», καθώς ο δρομέας που έκοψε πρώτος το νήμα, ο Ντοράντο Πιέτρι, κατάφερε να τερματίσει παραπαίοντας και αφού νωρίτερα είχε σωριαστεί εφτά φορές στο στίβο. Ο Πιέτρι έφτασε στη γραμμή του τερματισμού βοηθούμενος από τους κριτές, μοιραία αποκλείστηκε, αλλά παρέλαβε για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του αναμνηστικό κύπελλο από τη Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους αγώνες μαραθώνιου δρόμου είναι πως χειροκροτούνται όλοι οι αθλητές που τερματίζουν, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο! Το μήνυμα που στέλνει κάθε μαραθωνοδρόμος είναι πως η ψυχική δύναμη και η θέληση μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο!
Για να κατανοήσει κάποιος αυτή την ιδιαιτερότητα του αθλήματος, αξίζει να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο: Είναι ο τερματισμός του πρώτου μαραθώνιου γυναικών το 1984.Το συγκλονιστικότερο στιγμιότυπο δεν είναι ο τερματισμός της πρώτης αλλά της τελευταίας αθλήτριας που αψηφώντας τους γιατρούς που την παρακαλούν να σταματήσει τερματίζει την κούρσα της μισολιπόθυμη!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.

Την Πέμπτη στην τάξη κάναμε εκλογές. Πρόεδρος της τάξης αναδείχτηκε η Θεοδώρα με 8 ψήφους, αντιπρόεδρος ο Θοδωρής με 5 ψήφους, ενώ για τη θέση του ταμία κάναμε κλήρωση μεταξύ της Βιβής και του Χάρη που είχαν τον ίδιο αριθμό ψήφων.Τελικά, το ταμείο θα κρατήσει ο Χάρης.
Καλή αρχή σε όλους!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο, για να παίξετε άλλο ένα παιχνίδι με προπαίδεια. Μου φάνηκε πολύ αστείο. Μάλλον την πρώτη φορά θα χρειαστεί να σας βοηθήσει κάποιος μεγαλύτερος γιατί οι οδηγίες είναι στα αγγλικά.
http://www.multiplication.com/games/play/granny-prix

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ... ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ... ΜΙΑ "ΕΠΑΝΑΛΗΨΟΥΛΑ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ!

http://e-math.eduportal.gr/efarmoges/xion.htm

ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Σε αυτό το βιντεάκι παρουσιάζονται οι 12 άθλοι όπως τους φαντάστηκαν  αρχαίοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες, και τους απεικόνισαν σε πίνακες, αγγεία, μωσαϊκά και γλυπτά. Η μουσική είναι υπέροχη!