Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

      Ο Μαραθώνιος δρόμος έχει αρχαία καταγωγή.Πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια περίπου (490 π.Χ) στο Μαραθώνα έγινε μια πολύ σημαντική μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, από την οποία νικητές βγήκαν οι Έλληνες.  Το μεγάλο νέο της νίκης μετέφερε στην Αθήνα ο στρατιώτης Φειδιππίδης, που ήταν και σπουδαίος δρομέας. Η απόσταση από το πεδίο της μάχης μέχρι την Αθήνα ήταν περίπου 42 χιλιόμετρα( 42,195 χλμ).Λέγεται ότι ο Φειδιππίδης  μπήκε στο χώρο της Συνέλευσης της Βουλής, αναφώνησε "Νενικήκαμεν"(=νικήσαμε) και ξεψύχησε. 


Ο Φειδιππίδης, ετοιμοθάνατος, ανακοινώνει τα χαρμόσυνα νέα στους Αθηναίους.
 

 Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένας διεθνής ετήσιος αγώνας που συνήθως διεξάγεται το Νοέμβριο. Από το 1983 γίνεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη και  αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης που ήταν, εκτός από εξαιρετικός αθλητής, γιατρός και αγωνιστής της ειρήνης αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης την 21η  Απρίλη 1963. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, γιατί κανείς άλλος δεν τολμούσε να το κάνει!!
Φέτος ,στην τελετή αφής της φλόγας του 30ου Μαραθωνίου, πρώτος που σήκωσε τη φλόγα ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης: ένας πραγματικός μαραθωνοδρόμος, αφού ολόκληρη τη ζωή του είναι αυτός που οδηγεί την κούρσα των κοινωνικών αγώνων και του πολιτισμού. Ένας πραγματικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων! (Πατώντας πάνω στο  http://www.zougla.gr/assets/images/864849.jpg μπορείτε να παρακολουθήσετε την συγκινητική τελετή.)
Από το 1908 ο Μαραθώνιος δρόμος αποτελεί επίσημο άθλημα των ολυμπιακών αγώνων. Μάλιστα αυτός ο πρώτος αγώνας ονομάστηκε «η κούρσα του αιώνα», καθώς ο δρομέας που έκοψε πρώτος το νήμα, ο Ντοράντο Πιέτρι, κατάφερε να τερματίσει παραπαίοντας και αφού νωρίτερα είχε σωριαστεί εφτά φορές στο στίβο. Ο Πιέτρι έφτασε στη γραμμή του τερματισμού βοηθούμενος από τους κριτές, μοιραία αποκλείστηκε, αλλά παρέλαβε για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του αναμνηστικό κύπελλο από τη Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους αγώνες μαραθώνιου δρόμου είναι πως χειροκροτούνται όλοι οι αθλητές που τερματίζουν, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο! Το μήνυμα που στέλνει κάθε μαραθωνοδρόμος είναι πως η ψυχική δύναμη και η θέληση μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο!
Για να κατανοήσει κάποιος αυτή την ιδιαιτερότητα του αθλήματος, αξίζει να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο: Είναι ο τερματισμός του πρώτου μαραθώνιου γυναικών το 1984.Το συγκλονιστικότερο στιγμιότυπο δεν είναι ο τερματισμός της πρώτης αλλά της τελευταίας αθλήτριας που αψηφώντας τους γιατρούς που την παρακαλούν να σταματήσει τερματίζει την κούρσα της μισολιπόθυμη!

1 σχόλιο: