Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

Σήμερα ξεφυλλίσαμε μια "παλιά έκδοση" ίσως του πιο αγαπητού ελληνικού παιδικού  βιβλίου της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας.
Το βιβλίο αυτό παρά το γεγονός μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο με τη γλώσσα του -στην οποία δεν είμαστε πια συνηθισμένοι- είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει με την ευαισθησία του, το χιούμορ και τις καταπληκτικές περιγραφές του.
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του ελληνικού σχολείου αποφασίζουν (με την άδεια των γονιών τους) να κάνουν μόνα τους διακοπές για περίπου δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνοντας τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, φτιάχνουν μια κοινότητα που εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, μαθαίνουν να ξεπερνούν στις δυσκολίες της ζωής μέσω της συνεργασίας και της εκτίμησης απέναντι στον άλλο, πάντα με χιούμορ και χωρίς βαρύγδουπες διδαχές.
Το  βιβλίο ήταν ανάγνωστικό της γ΄τάξης από το 1919 μέχρι το 1920, το 1929, το 1933, το 1974. Πολλοί ήταν αυτοί που το λάτρεψαν αλλά και πολλοί αυτοί που το πολέμησαν( έφτασαν μάλιστα στο σημείο να το κάψουν!!), γιατί θεωρήθηκε πολύ "προχωρημένο"¨: δεν ήταν πολύ διδακτικό, δε μιλούσε πολύ για τη θρησκεία και την πατρίδα ( πράγμα που δεν αληθεύει) και τέλος η γλώσσα θεωρήθηκε άσεμνη, τα αστεία μεταξύ των παιδιών χοντροκομμένα...
Για το βιβλίο έχει γραφτεί ότι: «Τα ψηλά βουνά βρίσκονται μακριά από κάθε ψευτιά. Η μόνη τους πρόθεση είναι να φέρουν στις αίθουσες διδασκαλίας και στις ψυχές των εννιάχρονων αναγνωστών τους το θρόισμα των πεύκων και των ελατιών, το τραγούδι του νερού και τη χαρά μιας αλλιώτικης ζωής […] 
 «Τα ψηλά βουνά είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους». Σήμερα, μας υπενθυμίζουν, πέραν όλων των άλλων, πόσο σημαντικό είναι ο καθένας από μας ν' αναδέχεται τις ευθύνες του. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών. «Όταν βρίσκονται γενναία παιδιά σαν εσάς, ένα δάσος γίνεται αιώνιο. Κι οι άνθρωποι ζουν καλύτερα τη ζωή τους».



Υ.Σ Είναι σίγουρο πως θα το βρείτε σε κάποια βιβλιοθήκη, σε κάποιο πατάρι, σε κάποιο κουτί με βιβλία του μπαμπά ή της μαμάς, από την εποχή που ήταν μικροί.Μόλις ξεκινήσετε το διάβασμα δεν θα μπορείτε να το σταματήσετε! 

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=411776
http://anthologio.wordpress.com/2012/07/31/%CE%AC-%CE%AC-%CE%AD-%CE%AF-%CF%8C/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου