Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ

  Σήμερα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελιάς και Γευσιγνωσίας "Παραγαία" στην Πάργα.Εκεί σε ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο του 1930 μάθαμε για τον παραδοσιακό τρόπο συγκομιδής και έκθλιψης της ελιάς,  για τους διάφορους τύπους ελαιολάδου καθώς και για την παρασκευή του παραδοσιακού σαπουνιού. Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της περιοχής.
  Οι ιδιοκτήτες εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου και την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου ξεκινώντας από το ζύγισμα του καρπού, την έκθλιψη του καρπού, το φιλτράρισμα με τα "τσόλια", τον διαχωρισμό, αλλά και την παρασκευή σαπουνιού από τα υποπροϊόντα του ελαιολάδου.Έπειτα παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικό με την ιστορία της ελιάς της Πάργας, το μάζεμά της αλλά και την παραγωγή ελαιολάδου στα σύγχρονα ελαιοτριβεία.
  Στο τέλος δοκιμάσαμε διάφορους τύπους ελαιολάδου, όπως οι ειδικοί γευσιγνώστες αλλά και κατασκευάσαμε τα δικά μας σαπουνάκια , που μας δόθηκαν ως δώρο κατά την έξοδο.








1 σχόλιο:

  1. κυρια ειναι φανταστικα αυτα που ειδαμε στο μουσειο της ελιας!!!!!!!!!θεοδωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή