Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΕΜΟΣ

Άνεμος ονομάζεται η όποια αισθητή «οριζόντια κίνηση» του αέρα. Αιτία του ανέμου είναι ότι ο αέρας (οι αέριες μάζες της ατμόσφαιρας), που περιβάλλει την Γη βρίσκεται σε συνεχή «οριζόντια» και «κατακόρυφη» κίνηση.
Στοιχεία ανέμου θεωρούνται η διεύθυνση, η ένταση και ή ισχύς του. Και τα δύο αυτά στοιχεία μπορούν να προσδιοριστούν από τα ανεμομετρικά όργανα που είναι οι ανεμοδείκτες .

Διεύθυνση ανέμου

Οι άνεμοι της Μεσογείου
Η διεύθυνση του ανέμου χαρακτηρίζεται από το σημείο του ορίζοντα απ΄ όπου πνέει ο άνεμος και όχι προς τα που πνέει ο άνεμος. Εκφράζεται δε είτε σε μοίρες (αρχής γενομένης από τον γήινο μαγνητικό Βορρά), είτε με σύμβολα ανεμολογίου (ανεμορρόμβοι), είτε ονομαστικά (επίσημα ή γραικολεβαντίνικα όπως λέγονται τα κοινά).
Επίσης και με πολλά άλλα ονόματα χαρακτηρίζονται οι άνεμοι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, τον τόπο, την ένταση και την διεύθυνσή τους. Εκτός από τα τοπικά τους ονόματα, οι άνεμοι στην Ελλάδα φέρουν ανάλογα με την διεύθυνση προέλευσής τους δύο ονόματα: Ένα επίσημο και ένα κοινό. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα ονόματα των κυρίων ανέμων (δηλαδή αυτών που πνέουν από κατεύθυνση πολλαπλάσια των 45 μοιρών) με Ελληνικό σύμβολο κατεύθυνσης, επίσημο όνομα, κοινό ή γραικολεβαντίνικο, διεθνές σύμβολο (Δ.Σ.) και όνομα διεθνές.
ΔιεύθυνσηΕπίσημοΚοινόΔ.Σ.Όνομα διεθνές
Β (000°)ΒόρειοςΤραμουντάναΒοριάςNNorth
ΒΑ (045°)ΜέσηςΓραίγοςNENortheast
Α (090°)ΑπηλιώτηςΛεβάντεςEEast
ΝΑ (135°)ΕύροςΣιρόκοςSESoutheast
Ν (180°)ΝότιοςΌστριαΝοτιάςSSouth
ΝΔ (225°)ΛίβαςΓαρμπήςSWSouthwest
Δ (270°)ΖέφυροςΠουνέντεςWWest
ΒΔ (315°)ΣκίρωνΜαΐστροςNWNorthwest
Εκτός από το σημείο του ορίζοντα οι άνεμοι παίρνουν ονόματα και από την κατεύθυνσή τους σε σχέση με την μορφολογία του συγκεκριμένου τόπου. Υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα ανέμων όπως ο μπάτης (θαλάσσια αύρα), ο Βαρδάρης (τοπικός βόρειος - βορειοδυτικός άνεμος της κεντρικής Μακεδονίας κατά μήκος του Αξιούποταμού, κ.ά.

Ένταση ανέμου

Η ένταση του ανέμου εκφράζεται είτε με την πίεση την οποία ασκεί στην επιφάνεια των διαφόρων σωμάτων, είτε με την ταχύτητα με την οποία αυτός κινείται. Στην Μετεωρολογία η ένταση του ανέμου εκφράζεται συνήθως με την ταχύτητά του, οπότε δίδεται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή σε χιλιόμετρα ή μίλια ανά ώρα ή σε κόμβους.
Η κλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα. Ανάλογα της έντασής του ο άνεμος χαρακτηρίζεται ως:
  • νηνεμία, 0 Μποφόρ (άπνοια)
  • υποπνέων, 1 Μποφόρ
  • ασθενής, 2 - 3 Μποφόρ
  • μέτριος, 4 - 5 Μποφόρ
  • ισχυρός, 6 Μποφόρ
  • σφοδρός, 7 Μποφόρ
  • θυελλώδης, 8 - 9 Μποφόρ (θύελλα)
  • καταιγίζων, 10 - 11 Μποφόρ (καταιγίδα)
  • έντασης τυφώνα, 12 Μποφόρ (τυφώνας)




 http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzzzAirWind1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου