Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Το αρχαίο θάτρο της Επιδαύρου







Σύμφωνα με τον Παυσανία, το 340π.Χ ο Αργείος Πολύκλειτος ο Νεότερος έχτισε το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε μια χαράδρα. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο έχει 21 σειρές καθισμάτων που ήταν για το λαό και το δεύτερο 34 σειρές που ήταν κλεισμένες για τους ιερείς και τους άρχοντες. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο.
Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία έχει συντηρρηθεί και η εκπληκτική ακουστική του ήταν κάποιοι από τους λόγους που δημιουργήθηκε το φεστιβάλ της Επιδαύρου εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για σημείο συνάντησης του κόσμου με μια πληθώρα κορυφαίων ηθοποιών και μια επιπλέον καταξίωση για εκείνους να παίξουν στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου


ancient-epidauros2
Τις ανασκαφές του χώρου ανέλαβε η Αρχαιολογική Εταιρεία. Σημαντική επίδραση στις ανασκαφές είχαν οι αφιλοκερδείς προσφορές των κατοίκων του Λυγουριού, που πέρα από την εργασία τους διέθεσαν και τα κτήματα που είχαν γύρω από την περιοχή του θεάτρου. Ο πρώτος χώρος ξεκινά με τα προπύλαια, που ειναι κατασκευασμένα κατά τους μυκηναικούς χρόνους και αποτελούνται από δύο στοές με έξι κίονες η καθεμία. Το δεύτερο κτίσμα είναι ο ναός του Ασκληπιού που χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Είναι ναός δωρικού ρυθμού μέσα στον οποίον υπήρχε και το κατασκευασμένο από τον Πάριο καλλιτέχνη Θρασυμήδη άγαλμα του θεού. Πίσω ακριβώς από το ναό, βρίσκεται η Θόλος, που ήταν και το περιφημότερο κτίριο του ιερού.

aspendos
Το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες με σκοπό να παρακολουθήσουν κορυφαίες παραστάσεις και να διαπιστώσουν το μεγαλείο και την καλαισθησία του αρχαίου εληνικού κόσμου.






Πηγή: .oria.gr/to-arxaio-theatro-ths-epidaurou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου