Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η ελιά στην παιδική λογοτεχνία

Τα βιβλία που διαβάσαμε
Για τη διεξαγωγή του Προγράμματος « Η Ελιά και το λάδι» είχαμε βοηθό τη λογοτεχνία. Τα βιβλία που διαβάσαμε είναι τα εξής:


Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ


 
 Δέσποινα και το περιστέρι, ενώ ταξίδευαν στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον με την ιπτάμενη ελιά τους, είδαν, άκουσαν κι έμαθαν χίλια δυο για τους αρχαίους και σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τα υπέροχα αγωνίσματα, τα συναρπαστικά ρεκόρ και τους ξακουστούς αθλητές όλων των εποχών, όλου του κόσμου. Τώρα σας καλούν να παίξετε μαζί τους σε μία σειρά από παιχνίδια, για να μοιραστούν μαζί σας όλα αυτά που συνάντησαν, κατάλαβαν και γνώρισαν στο θαυμαστό τους ταξίδι.

Η ελίτσα"  
Για τους λαούς της Μεσογείου η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης, ευημερίας και γονιμότητας. Τα κλαδιά της στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολύτιμο λάδι της φρόντιζε για την υγεία και την ομορφιά θεών κι ανθρώπων. 

Μια παρέα από παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία που έχει η ελιά στην καθημερινότητά τους, αστειεύονται, μεταμφιέζονται και… μαγειρεύουν!

  

«Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς»
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
 
«Κατ' απ' τον ήλιο το γλυκό μια πόλη είναι χτισμένη,
τη θάλασσα έχει κοντά, σε βράχο πάει και δένει.
Δύο θεοί μαλώσανε προστάτες της να γίνουν,
αγώνα έκαναν τρανό, ελιά και κύμα δίνουν.
Κι οι κάτοικοι διαλέξανε ελιάς καρπό και λάδι,
και έγινε ο τόπος τους πολύτιμο πετράδι.»

Ένα πολύ διασκευαστικό βιβλίο με χαρούμενη εικονογράφηση, που διηγείται έμμετρα την πασίγνωστη διαμάχη του Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη.

Αφού διαβάσαμε τόσα βιβλία φτιάξαμε και σελιδοδείκτες στο σχήμα της ελιάς για να μας συντροφεύουν στα διαβάσματά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου