Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το λάδι στη θρησκεία

.



Στα πλαίσια του Προγράμματος  «Λάδι και Ελιά» επισκεφθήκαμε την εκκλησία  της γειτονιάς. Εκεί ο ιερέας της ενορίας του Παντοκράτορα, παπα-Παύλος μας καλοδέχτηκε και μας μίλησε για τη χρήση του ελαιολάδου στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία.





Η ελιά έχει κεντρικό ρόλο στη θρησκεία και η αναφορά του στη Βίβλο είναι πάρα πολύ συχνή. Δεν είναι τυχαίο πως το περιστέρι φέρνει στον Νώε κλαδί ελιάς. Σύμβολο ειρήνης, ευλογίας και ευημερίας.

Το καντήλι που υπάρχει στα εικονοστάσια και στις εκκλησίες , σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση συμβολίζει τη φώτιση και την ελπίδα και χρησιμοποιείται παραδοσιακά μόνο ελαιόλαδο για την καύση, αφενός γιατί παλιότερα ήταν το μοναδικό έλαιο που υπήρχε στα σπίτια, αλλά και για να θυμίζει την προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών.
 Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, το λάδι, όπως και το σιτάρι και το κρασί, έχει τη σημασία θρησκευτικού αγαθού καθώς είναι συνδεδεμένο με τα μυστήρια του Xρίσματος και του Eυχέλαιου. Ακόμα με λάδι ελιάς αλείφεται το μωρό στο μυστήριο της βάπτισης ενώ είναι σημαντικός ο ρόλος του στο μυστήριο του Ευχέλαιου. Με λάδι ελιάς έχριζαν τους βασιλιάδες και τους ιερείς ως αντιπρόσωπους του Θεού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου